Multigym

De första singelstations gymmen härstammar från hälsoklubbar runt mitten av 1900-talet, men det var inte förrän i början av 60-70 talet när Walter Marcyan lanserade den första automatiska skivstången som gjorde det möjligt för dig att utföra dussintals övningar med enkla ändringar på samma maskin. Utvecklingen av detta fortsatte han med, genom att konstruera det första kompakta multigymet där tanken var allt i ett på samma träningsmaskin. Efter det utvecklades multigymmen av många olika tillverkare över hela världen och blev vart efter billigare och mer kompakta, så att hemmagym är ett lönsamt alternativ för nästan alla. De flesta multigymmen är uppbyggda på en enda viktmagasin som normalt är placerade på multigymmets baksida, antalet vikter kan snabbt justeras genom att flytta ett stift som bestämmer hur många vikter som ska lyftas. Så snart en tryck eller dragrörelse påbörjas från en av träningsstationerna lyfter en serie remskivor och kablar den valda vikten från resten av stapeln för att generera motstånd.

Olika typer

Det vanligaste multigymmet är den enkla singelstationen med viktmagasin design, men det finns andra modeller tillgängliga, såsom dubbla stationer, multistationer och hävstångsmaskiner. multigym varierar kraftigt i pris, utseende och utbudet av antalet övningar som är möjligt att utföra i samma maskin. Marknaden är enorm, så att välja den perfekta maskinen kan vara svårt, du bör överväga vad du vill få ut från maskinen som storleken på viktbunten, träningsområde och hållbarhet.

Singelstations maskinerna kan både locka nybörjare och mer erfarna användare beroende på hur mycket pengar du är villig att spendera, de är förmodligen de mest populära eftersom de inte nödvändigtvis tar upp mycket utrymme i hemmet och kan vara mycket prisvärda.

Dual stationer har två eller fler övningsområden, och har ibland mer än ett viktmagasin för att tillåta flera användare att träna samtidigt. De tar upp mer utrymme men kan utnyttjas med flera effektiva övningar som till exempel en benpress eller en dragövningar. Detta kan spara dig pengar eftersom du kan göra så pass många övningar i samma maskin så du kanske inte behöver utöka vart efter.

Funktionella multiutrustningar är mångsidiga, de har två höjdjusterbara vikthållare, var och en med egen viktstack som ger ett stort antal övningar, och vissa har också en avtagbar viktbänk för utökade möjligheter. Dessa är inte billiga men om du är seriös i din träning och vill ha en mångsidig träning kan det vara en värdefull investering.

Hävstångsmaskiner kan beskrivas som antingen ett multigym eller en viktbänk, de är lite av en hybrid. De har inte en fast viktstapel, istället använder man viktplattor som enkelt kan sättas dit och tas av för motstånd. Alla träningsstationerna är förmonterade så att dom har ett fast rörelsemönster, oavsett om det är drag eller tryck för att efterlikna övningar som till exempel bröstpress. Fördelen med hävstångsmaskiner är deras säkerhet vid träning, du kan enkelt återställa tyngden till sin ursprungliga position, utan risk för att du ska tappa dom och skada dig. Brukar även finnas spärrar som gör att du inte kan bli klämd av vikterna, vilket gör dem perfekta för att lyfta tunga vikter hemma på egen hand.

Att tänka på vid köp

Vikter

Grundläggande punkten i ett multigym är viktstapeln, den viktigaste komponenten som avgör hur tungt det går att träna. De flesta hemmagym använder vinylvikter i multigymmet, eftersom det är så pass mycket billigare än andra alternativ, de dyrare modellerna har ofta gjutjärnsvikter, men så länge vikterna väger så mycket som dom ska spelar materialet egentligen inte så stor roll.

Du måste se till att du har tillräckligt tunga vikter när du ökar i styrka och kan lyfta tyngre, det är viktigt att vikterna som finns inte blir för lätta. Om du precis börjat träna räcker ofta 60-70kg, för dom som redan är tränade kan det behövas 80-100kg.

Träningsstationer

Rätt övningsområde kan skilja bra träning från dålig, så du måste välja smart. Alla konventionella multigym kommer att följa denna uppsättning av stationer, bröstpress, pec dec, Draghiss
Latsdrag och bentränare. Du borde ha åtminstone dessa funktioner som ett minimum eftersom dessa kommer att ge dig en bra kärngrupp av övningar, om du har råd med ett gym med ett par extraalternativ, som till exempel axelpress eller benpress så kan det vara värt pengarna för du får en mer allsidigt träningsredskap.

justerbart

Du måste kunna anpassa multigymmets höjd och avstånd i dom olika stationerna annars finns det risk att antingen träna musklerna på ett sätt som du inte ska och eller orsaka skada. För att förhindra detta försök att hitta en maskin där du kan justera sätets position, vissa modeller har en fast sits vilket gör att det endast passar personer som har en viss längd, så ett justerbart säte är ett måste egentligen, speciellt om det är tänkt att flera olika personer ska använda utrustningen.

Remmar och vajrar

Det kanske inte är det första man tänker på när man köper sitt multigym, men kvalitet på remmarna och vajrar spelar en extremt viktig roll gällande kvalité känslan och hållbarhet, billiga modeller använder plastnylon och bussningar med dåliga remmar som ger mycket extra motstånd vilket ger mer tyngd på grund av friktionen, det gör att den valda viktkänslan känns tyngre än vad den borde göra. Dålig kvalitet garanterar också att helhetskänslan blir sämre, kan ge slipande ljud som gör det obehagligt att träna med. Behöver inte vara så att det bara är dom dyra modellerna som har bättre kvalitet, men på billiga modeller av multigym kan det vara värt att ha i åtanke att kolla och testa remmar och vajrar så dom inte förstör helhetskänslan.

Byggkvalité

När du tränar vill du vara fokuserad och ha rätt hållning, det du inte vill är att vara oroad över varför ditt helt nya multigym är ostabilt och svajigt när du använder det. För att undvika detta behöver du en bra tillverkningsstandard med fasta svetsar, stålram som är tung och stabil. Maximal användarkapacitet kan vara ett bra sätt att se hur stabil en maskin är, ju tyngre det går att lyfta i ställningen desto tyngre och stabilare ram bör det vara för att klara påfrestningarna som uppstår.

Fördelar med multigym

Multigym är ett säkert alternativ för träning hemma ensam, eftersom de inte kräver att en extra person är med och håller koll för att minska risken för skada genom träning. De har ett stort antal grundläggande övningar, olika gym tillbehör kan också läggas till för att öka ditt träningsområde.

Det är lättare att träna musklerna på rätt sätt eftersom de flesta övningar har en fast rörelseväg för att styra din riktning. Multigym kan vara mer kostnadseffektivt än ett dyrt gymkort, särskilt om mer än en person använder det kan du snart ha pengarna tillbaka. Istället för att köpa träningsbänk, skivstänger, vikter och maskiner separat så kan priset hållas mycket lägre när man bakar in alla funktioner i ett multigym. Bekvämligt med träning hemma som sparar tid då du inte behöver åka iväg till ett gym, och kan träna i din egen takt utan flera personer som ska använda utrustningen. Det kan vara mer hygieniskt eftersom du har färre personer som använder det, till skillnad från ett gym där maskinerna används flitigt av många olika personer. All din träning i en kompakt maskin vilket minskar utrymmet det tar upp hemma. Studier visar att regelbunden motion 3-4 gånger i veckan bidrar till att minska stressnivåerna och motverka effekterna av depression tack vare frisättningen av endorfiner som träningen ger.