Roddmaskin

En roddmaskin är utformad för att simulera samma motstånd du kanske känner om du faktiskt ror på vatten. Men långt ifrån alla roddmaskiner använder vatten som motstånd, utan det finns flera olika sorters motstånd.

  • Magnetiskt motstånd – skapar motstånd med elektromagneter som kopplar in en mekanisk broms i svänghjulet.
  • Hydrauliskt motstånd – Denna typ av motstånd kommer från hydraulcylindrar som är fästa på roddmaskinens handtag.
  • Luftmotstånd – fenor på svänghjulet ger motståndet. När svänghjulet snurrar ökar luftmotståndet.
  • Vattenmotstånd – Med vattenmotstånd är det ett svänghjul som placerats i en sluten tank med vatten, som genom att simulera hur en båt rör sig genom vatten ska få den konstgjorda roddturen att kännas mer som den äkta varan i en sluten tank med vatten. Det rörliga vattnets massa och drag ger upphov till motståndet.

Det finns ingen rätt eller fel typ av motståndsmaskin och säkert har olika personer åsikter om vilken typ som är den bästa. Olika motståndstyper erbjuder olika fördelar. Till exempel, hydrauliska motståndsmaskiner brukar vara mindre, vattenmotstånd simulerar den bästa realistiska rodden och magnetiska motståndsmaskiner är tysta. Testa olika typer för att komma fram till vilken som passar just dig bäst, det kan hända att du föredrar vissa motståndstyper över andra. Du kommer att märka att vissa motståndstyper är större, dyrare eller högre än andra. Koncept 2 maskiner är dom som är mest populära inom gym branschen och dom använder luftmotstånd.

Fördelar med att träna med en roddmaskin

När man ror ökar både hjärtfrekvensen och lungorna får kämpa eftersom du jobbar med dina ben, kärna och överkropp när du ror, vilket gör att dina muskler behöver mycket syre. Det är en perfekt kardio träning. Rodd engagerar alla stora muskelgrupper i din underkropp, dina kärnmuskler inklusive din rygg, mage, armar och axlar. Det kräver också att dina leder fungerar som dom ska eftersom dom påverkas genom en heltäckande rörelse. Roddmaskiner bränner mycket kalorier eftersom övningen aktiverar hela kroppen. Hur mycket kalorier du bränner beror på din intensitet i träningen och din nuvarande vikt. Till exempel kan en tyngre person person bränna cirka 405 kalorier på 30 minuter i en intensiv takt, medan en något lättare person skulle bränna cirka 305 kalorier i samma takt. Det är en väldigt låg skaderisk när man ror, det är en jämn men kraftfull rörelse som inte resulterar i någon negativ påverkan av musklerna under någon del av övningen. Detta innebär att leder inte heller påverkas negativt. Men om man inte utför rörelsen på rätt sätt kan man såklart felbelasta någon muskelgrupp och skada sig.

Att tänka på innan köp

storleken kan ha stor betydelse vid val av roddmaskin, vissa roddmaskiner tar mycket plats, de är långa eftersom det krävs plats för att utföra hela rodd rörelsen. Roddmaskiner brukar vara runt 2-3 meter långa, så att välja en modell som går att fälla ihop är ju bra om man har begränsat med utrymme. Många modeller har hjul i ena änden så att du kan rulla den på plats, när du är klar med ditt träningspass är det bara att ställa undan den igen. Du kan behöva överväga hållbarhet med dina storlekskrav och bestämma vilket du prioriterar mest, då en roddmaskin som går att vika ihop sällan är av samma kvalité som en stationär modell. Om du tittar på en modell som går att vika upp se till att undersöka vad den maximala viktkapaciteten är, du vill inte överskrida det. Hydrauliska motståndsmaskiner brukar också vara mindre eftersom de inte har svänghjul. Bestäm var du ska använda din maskin och vilka begränsningsrestriktioner du måste arbeta med. Det är inte roligt att spendera pengar på fitnessutrustning för att finna att den inte passar in i ditt hem.

Funktioner

Man måste fundera ut vilka funktioner man vill ha/behöver på sin roddmaskin, de flesta roddmaskiner tillhandahåller standardinformation i displayen till exempel distans, kalorier, tid och antal rodd rörelser per minut. Många modeller har även förprogrammerade träningspass och intervalltidtagare. Till skillnad från löpband och andra träningsredskap kommer du att vara svårt att hitta en roddmaskin som har en integrerad musik dockningsstation, en videoskärm eller andra underhållningsfunktioner. Om du bor i en lägenhet eller villa med delade väggar kan roddmaskinens ljudnivå vara viktig att tänka på innan köp. Vissa roddmaskiner är ganska högljudda, om det är ett problem för dig så bör du kolla på luftmotståndsmaskiner, eftersom de oftast är de mest tysta.

Utrustning

Vissa maskiner har stationära platser – sätet rör sig inte. De flesta roddmaskiner har ett glidande säte eftersom det är så att du får hela rörelsen. Vissa roddmaskiner har inte ett handtag fastsatt på en lina vid svänghjulet utan snarare två armar som du drar tillbaka under drivrörelsen. Det finns starka åsikter om vad en roddmaskin borde vara. Prova flera olika typer och bestäm själv. De billigare maskinerna brukar ha armar och använda hydrauliskt motstånd.

Pris

Roddmaskiner varierar kraftigt i pris mellan olika modeller, precis som många andra träningsredskap. Billigare modeller får man för några tusen, satsar man på en kvalitetsmodell kostar dom betydligt mer. Priset är oftast avgörande när man väljer modell, kom ihåg att en roddmaskin ger dig en full kroppsövning så du får mycket för dina pengar. Det finns massal tillverkare som har arbetat med att bygga roddmaskiner i årtionden. De har ett gott rykte och en lång historia av att bygga bra roddmaskiner. Det finns också många nykomlingar på marknaden. Undersök företaget och läs på om garantier och samla information innan du köper. Slutligen, överväg hur ofta du ska använda maskinen. Om du planerar att använda det dagligen, se till att du köper en hållbar modell som har ett bra rykte i branschen. Du vill se till att du får många år och meter ur din nya roddmaskin.